Een relatie is geven en nemen. Dat kan pas op een gezonde manier als jij en je partner jullie grenzen aangeven. Dit klinkt eenvoudig, maar is voor velen niet vanzelfsprekend. Het aangeven van grenzen is van veel factoren afhankelijk. Pas als je dat inziet, kun je leren hoe je merkt dat jouw grens bijna is bereikt.
Eigen grenzen stellen
Grenzen zijn bewegelijk. Dit betekent dat wat je de ene dag wil, de andere dag misschien niet meer wil. Dit betekent dat je ten eerste contact met jezelf moet hebben. Het is bewegelijk, je hebt te leren te luisteren naar je lijf. Vervolgens is het een kunst om dit in een relatie te brengen. Met ervaringsoefeningen laat ik jullie zien hoe dit werkt, hoe je grenzen kan voelen en hoe je dit in de relatie brengt. En omdat liefde stroomt als je elkaar ontmoet op de grens, helpt werken met grenzen bij het laten stromen van liefde.
Zelfvertrouwen vergroten
Binnen een relatie heb je te maken met twee personen die heel verschillend van karakter kunnen zijn. Waar de een heel duidelijk en stellig is in doen en laten, kan de ander erg onzeker en timide zijn. Het vergroten van het zelfvertrouwen en contact met jezelf is een belangrijke stap om op een gelijke voet in de relatie te kunnen staan. Vraag hulp als er ondersteuning nodig is op het gebied van zelfrespect en zelfvertrouwen.
Blijf communiceren
Verschillen in karakter hebben te maken met aanleg, maar ook met de opvoeding en ervaringen die in het leven zijn opgedaan. Met elkaar in contact blijven, is belangrijk om problemen in jullie samenzijn te voorkomen. Door regelmatig gesprekken met elkaar te voeren, weten jullie van elkaar hoe jullie in de relatie staan. Als blijkt dat communiceren lastig is, kan therapie helpen om de communicatie tussen jou en je partner vloeiender te laten verlopen.