Burn-out

Iedereen voelt wel eens de behoefte om op de pauzeknop te kunnen drukken van het leven om even helemaal niets te hoeven doen.

Als je een burn-out hebt dan kun je echt niet meer door op de manier zoals je dat wel gewend bent. Je bent uitgeput, hebt pijn in je lichaam, vergeet veel en kunt je niet concentreren. Ook ervaar je meer angst, verdriet en woede. Wat je voorheen allemaal zelf deed, kun je nu niet meer opbrengen. Het kan voorkomen dat een burn-out voorkomt uit te veel stress. En soms voel je gewoon nauwelijks meer iets, maar ga je gewoon ‘uit’. Werken aan jouw burn-out kan samen met mij.

Je bent op, je bent moe. Je lichaam geeft je nu een heel duidelijk signaal dat het zo echt niet meer verder kan. Je bent letterlijk en figuurlijk aan al je eigen grenzen voorbij gehold. Een belangrijke risicofactor is het gebrek aan zingeving in je werk. En misschien is de omgeving waarin je werkte niet gezond voor jou. Maar je hebt zoveel rekening gehouden met anderen dat jij jezelf bent vergeten.

En dat is het lastige, daarom zie je pas heel laat in dat je te maken hebt met een burn-out. Hoogste tijd om te stoppen, hoe spannend dit ook is. Want je denkt dan dat alles in zal gaan storten. Hoe langer je wacht, hoe langer het ook duurt voordat je weer kunt gaan herstellen. Het is nu echt de hoogste tijd dat je eens aan jezelf gaat denken.

Zo reageert je lichaam bij een burn-out

Je bent zo ontzettend moe en je hebt nergens zin in, je komt dan ook nergens meer aan toe. Je kunt duizelig zijn of pijn ervaren in je lijf. Maar er zijn ook mensen die zelfs hartkloppingen krijgen. Het is ook niet gek als je zomaar in huilen uit kan barsten. Hoe graag je ook verder wilt, je lichaam en je geest weigeren verder te gaan. En soms is dat het enige dat je ervaart, een algemene weigering.

Leer je grenzen kennen, leer ze te stellen. Maar leer ook hoe je kunt ontspannen. Want het is echt heel belangrijk dat je weet en ervaart hoe je ervoor kunt zorgen dat spanningen weg kunnen vloeien.

Ik vind het dan ook belangrijk om je zo te kunnen helpen dat je niet nog een keer aan je grenzen voorbijgaat en jezelf op weet te branden. Maar ook dat je zelf begrijpt welke patronen bij jou bij hebben gedragen aan de burn-out. En ook welke eigenschappen van de organisatie een rol speelden. Met deze twee zaken kan je vaak ook mooie blikken op de toekomst werpen, waarbij je rekening houdt met hoe jij in elkaar zit, wat jouw drijft en welke organisatie bij jou past.

Grenzen
Je lichaam geeft helder aan wat goed voelt en wat juist niet. Als je meer contact weet te maken met je lichaam en je gevoelens, dan kun je ook leren voelen waar je grenzen liggen. En dan gaat het niet alleen om wat je niet meer wil, maar ook om wat je wel wil. Daarbij is het ontzetten belangrijk dat je ook bereid bent om naar je lichaam te luisteren.

Aangezien de prijs die je betaalt hoog is, als je dit alsnog niet doet.

Contact

Bel mij of gebruik het contactformulier als je vragen hebt rondom overspannenheid en burn-out. Ik help je graag.