Boosheid

Boosheid voelen is een emotie die mensen vaak vervelend vinden. Boos zijn heeft echter wel degelijk een functie. Het boze gevoel komt naar boven, als iemand over jouw grenzen heen wil gaan of iets doet waar jij het niet mee eens bent. De adrenaline die daarmee naar boven komt, lokt een reactie uit: vechten of vluchten.

Een logische emotie dus, maar toch voor veel mensen lastig. Boosheid laten zien, brengt een reactie bij een ander teweeg en dat kan best ingrijpend zijn. De invloed van boosheid heeft binnen een relatie vaak meer impact, dan boosheid die gericht is op buitenstaanders. Naast de boze emotie voel je immers ook liefde voor je partner. Met boosheid laat je je grenzen zien. En liefde ontstaat op de grens. Boosheid en liefde horen dus bij elkaar. Boosheid kan zelfs een poort naar liefde zijn. Als je boosheid goed voelt en uit, kan het juist bevorderlijk zijn voor de liefde. Sterker nog, als je je boosheid goed uit, kan je ontdekken dat je boosheid vaak heel welkom is bij je partner. Sterker nog, vaak is gezonde boosheid heel aantrekkelijk ☺

Angst voor afwijzing

Als jij je boosheid niet laat zien uit angst afgewezen te worden of je partner te kwetsen, dan gaat dit ten koste van jezelf. Emoties voelen en tonen, brengt een noodzakelijke ontlading met zich mee. Aan het gevoel dat door boosheid vrijkomt, is gedrag gekoppeld. Zo kun je gaan schreeuwen, met dingen gaan gooien of ineens alle frustraties die je hebt, kenbaar maken.

Zo krijgt je partner ten onrechte een hoop te verwerken en dat heeft bij je partner ook emoties en gedrag tot gevolg. Krop jij de boosheid op, dan kun je klachten krijgen die zowel lichamelijk, als geestelijk tot uiting kunnen komen. Voorkom dat je in de boosheid elkaar niet beschadigd en leer je boosheid dus goed te uiten en te doseren.

Boosheid herkennen

Boosheid tonen, voorkomt dat de emotie omslaat in disfunctionele boosheid en verandert in woede. Bij woede heb je jouw reactie veel minder in de hand. Je kunt een waas voor je ogen krijgen en dingen doen waar je later spijt van krijgt. Je kunt je partner onnodig veel verdriet doen door in woede te ontsteken. Herkennen waar jouw boosheid vandaan komt, is de sleutel tot de oplossing.

Emoties tonen

Gelijkwaardigheid in een relatie wordt bereikt door zowel liefde als boosheid te kunnen tonen. Een ruzie hoeft helemaal niet erg te zijn. Je geeft aan wat er bij je speelt en daarmee ontstaat ruimte om iets aan de onvrede te doen. Zorg dat je de boosheid leert herkennen en maak kenbaar waar je mee zit.

Op deze manier is er ruimte voor een goed gesprek en voorkom je dat de boosheid terrein wint. Als jij en je partner van elkaar begrijpen waar de knelpunten zitten, kan er iets aan de boosheid worden gedaan en dat komt jullie relatie ten goede. Laat mij jullie helpen om nader tot elkaar te komen en de problemen het hoofd te bieden.